Ilmojen kylmetessä ja iltojen hämärtyessä keho ja mieli kaipaavat usein rauhoittumista. Takkatulen loimutessa tuntuu hyvältä käpertyä sohvan nurkkaan lämpöisen viltin alle ja sukeltaa kirjojen kautta toisiin maailmoihin. Rauhoittava hetki kirjan parissa auttaa usein myös nukahtamaan illalla paremmin kuin että viimeiset hetket ennen sänkyyn kömpimistä olisivat kuluneet tv:n hälyssä ja sosiaalisenmedian pyörteissä.

pauliina

Takkatulen ja kynttilöiden valo on rauhoittava ja lämmin, mutta se ei kuitenkaan riitä lukuvaloksi. Heikossa valaistuksessa silmät väsyvät nopeammin ja lukuhetki saattaa jäädä lyhyeksi. Sijoitin tänä syksynä valaisimen lähelle sohvaa. Pieni lukuvalo mahdollistaa miellyttävän lukemisen ilman että koko huonetta tarvitsee valaista. Näin pystyn säilyttämään mukavan tunnelmavalaistuksen ja samalla rentoutumaan kirjan äärellä.

Ajantasaiset lukulasit helpottavat myös silmien työtä. Jos et päivisin koe tarvitsevasi silmälaseja tai nykyisten silmälasien voimakkuus tuntuu toimivalta, saattaa kuitenkin olla että päivän aikana rasittuneet silmäsi kaipaavat iltaisin lisäapua.

Moniteholasien käyttäjät näkevät silmälaseillaan sekä kauas että lähelle. Näköhyvinvointia kannattaa kuitenkin parantaa erillisillä lukulaseilla pidempään kestävässä lähityössä ja lukemisessa. Tällöin linssissä on vain yksi voimakkuus eikä tarkkaa kohtaa tarvitse hakea. Oikea voimakkuus on suoraan silmän edessä, luit sitten köllötellen selälläsi, vatsallasi tai kyljelläsi.

pauliina2

Rentouttavia lukuhetkiä toivotellen Kirkassilmän optometristi Pauliina